dinsdag 1 mei 2007

1 mei

"De dag van de arbeid viert men best met arbeid", zei de zelfstandige. En in mijn familie is dat voor de meeste mensen waarschijnlijk waar. Als dochter van zelfstandigen ben ik gewoon dat er bij ons thuis (sinds papa stopte met de tandartspraktijk) altijd gezwoegd werd op deze dag. En dat geldt ook voor de vele tantekes en nonkelkes die bijna allemaal hun eigen zaak hebben.

Maar ikke niet hoor. Voor mij was die eerste mei altijd een dagje vrij, want ik heb, zodra ik die schoolbanken verlaten had (en die drie maanden taalvakantie in Barcelona afgerond had), enkel maar "voor een baas" gewerkt. Maar nu dus ook niet meer, want in Engeland wordt dat verlofdagje automatisch naar de eerste maandag van mei verplaatst om iedereen een lang weekend te gunnen. En vermits ik volgende maandag in New York zit (waar Labour Day in September valt) zal het dus noppes zijn...

Maar terug naar de Dag van de Arbeid, het feest van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Zou er nog een politieke partij in Belgie zijn die dit echt als een feest ziet vandaag? Of zal de dag een beetje misbruikt worden om een hoop verkiezingspropaganda te verkondigen?
"Werk voor alle jongeren", zie ik op de SPa site.
"40.000 banen voor kansarmen", lees ik bij de VLD (alhoewel er niks over 1 mei staat).
Bij de CD&V zie ik helemaal niets (en wat vind ik dat een onduidelijke website).
Groen doet een beetje aan "huidige-regering-bashen" en pleit voor een vermogensbelasting.

Ik ben eerlijk gezegd eens moeten gaan kijken op Wikipedia om te zien welke andere Vlaamse partijen er nu eigenlijk allemaal opkomen bij de volgende verkiezingen. Met al die afsplitsingen, coalities, nieuwe partijen, overlopers, schreeuwers, ... 't Is moeilijk om nog volledig op de hoogte te zijn wie nu juist waar opkomt.

Ik zal alleszins proberen om er in de volgende 5 weken aan uit te kunnen (via het web weliswaar, want ik heb hier geen Belgische televisie) en er eens het mijne van te zeggen. Maar voel u gerust vrij om mij tegen te spreken hoor.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha ! :-)